Cavia laten dekken?

Cavia’s zijn enorm vruchtbare dieren, ze planten zich dan ook in een razend tempo voort als je de mannen niet snel genoeg scheid van de vrouwtjes…. Iets wat wij helaas te vaak tegen komen in de opvang…. Is het leed niet te overzien. Broertjes dekken zusjes en of moeder.

 

Een zeugje is eens in de 16 dagen berig, ze is dan gewillig en laat zich gedurende 12 uur dekken door een beertje. Een dracht is dan ook vrij wel zeker. Het zeugje is va 6 mnd goed lichamelijk in staat om een nestje te dragen / werpen. Ze moet dan wel in goede conditie zijn!

Als je een zeugje wil laten dekken houd er dan rekening mee dan je dit voor de 8 /9 mnd doet!! De reden hiervan is dat de bekkenbotjes vergroeien / verharden na deze leeftijd en dit zorgt voor een moeilijke en soms onmogelijke bevalling. Met alle gevolgen van dien!!  Moeder kan blijvende schade oplopen en de jongen overleven het vaak niet, de bevalling duurt te lang…. Soms overleeft ook het zeugje het niet…

Heeft uw beertje het zeugje gedekt zorg dan dat u hem op tijd weghaalt want het zeugje zal zich na het werpen van haar nestje gelijk weer laten dekken!! De combinatie zogen en weer drachtig zijn is te zwaar en dit moet u voor haar niet willen. Als de beertjes 300 gram wegen dit is meestal zo rond de 3.5 / 4 weken, zijn ze al weer vruchtbaar. Ze kunnen dan in theorie moeder en zusjes al weer dekken!!!

HIER GAAT HET ZOVAAK FOUT!!!

Alle cavia’s zijn welkom bij ons drachtig / zogend/ of met een nestjes .Helaas is het zeugje  terwijl ze zogend is ook weer drachtig ze is dan gedekt door bv haar zoon uit het nestje daar voor…..

Van de week kwam er ook een zeugje met 4  jongen binnen.  Samen met haar 2 zoons van 10 weken van het nestje daarvoor…. Mevr had geen idee dat die kleine mannen van 10 weken al actief waren.

We hebben een foto laten nemen en vastgesteld dat het zeugje  inmiddels dus weer drachtig is! Dit voor de 3e keer zonder tussen poses….  Het was een super gezellige boel maar voor moeders enorm zwaar!!!  En weer een heleboel caviaatje die allemaal weer een nieuw thuis moeten vinden….

De dracht van een cavia  duurt gemiddeld 68 tot 70 dgn. Het zeugje heeft dan goede voeding nodig en rust!! Er gebeurt veel in haar kleine lijfje. Ze moet straks haar kleintjes op eigenkracht op de wereld zetten en heeft hier alle energie voor nodig. Rond de 42 dagen dracht kan je de kleintjes in haar buik voelen bewegen. Pak haar niet te veel op dit is niet prettig met zo een dikke buik en voor sommige cavia’s ook stressvol.

Het zeugje zal bevallen op een rustig moment, dit is vaak als je niet in de buurt bent. Ze vind dit prettig en word dan ook niet afgeleid. Ook in de opvang zien we maar zelden een bevalling…. Pas had ik geluk! Ik zal die beelden met jullie delen. Moeder doet alles zelf en de kleintjes scharrelen met een uurtje al rustig achter moeder aan. Alles zit er op en er aan!! Oogjes open lijfje mooi behaard en de kaakjes gaan bij de eerste blaadjes sla al heerlijk op en neer. Ze volgen moeder op de voet.  Moeder zal de kleintjes zo drie weken voeden met melk ook al eten de kleintjes al goed vaste voeding mee.

Kleine caviaatje zijn schattig maar ook heel kwetsbaar!!! Zeker geen speelgoed voor kinderen!! Hoe schattig ook.

Mijn vraag aan u……

Het liefst wil ik je als opvang vragen helemaal niet te fokken, er zijn al zoveel cavia’s die wachten op een nieuw thuis. Geef die aub een kans, zij hebben er niet voor gekozen om in de opvang terecht te komen. De kleintjes die bij u straks geboren worden hebben allemaal weer een fijn nieuw thuis nodig, Wilt u het goed doen dan moeten de beertjes gecastreerd worden (kosten 90,00 pst) 2 beertjes samen plaatsen gaat maar in 50% van de koppels een leven lang goed…… De kans op 2 vechtende beren na een paar maanden is dus ook 50% wees hier bij de verkoop aub eerlijk over anders is vaak voor kinderen de teleurstelling niet te overzien….. En is een ritje naar de opvang snel gemaakt!!

Wij zitten voor 50% vol met vechtende beren!!

De nieuwe baasjes waar u straks die hummeltjes aan mee geeft gaan die ook echt de zorg van de cavia’s een leven lang dragen (5 tot 7 jaar)……….. Dit klinkt waarschijnlijk allemaal erg negatief maar wij hebben in 24 mnd meer dan 1300 cavia’s binnen gekregen……..

Na het lezen van deze pagina zal het u duidelijk zijn dat wij geen zeugjes / beertjes uit om een nestje mee te fokken! Alle beertjes worden bij ons gecastreerd. Veel mensen vinden het leerzaam voor de kinderen om dit proces een keer van dicht bij mee te maken… Leer aub uw kinderen dat er al zoveel dieren zijn die een veilig thuis nodig hebben…. Laat ze zien hoe fijn het is om een opvang cavia een tweede of misschien wel een 3e kans te geven. Zij zitten buiten hun schuld om in de opvang. Zij moesten hun vertrouwde plek om wat voor een rede dan ook verlaten.

Liefs van alle opvang kanjers