Beren in de problemen..

Helaas zien wij te vaak beren in de problemen,

Na anderhalf jaar intensief met de opvang bezig te zijn schrijf ik deze pagina uit eigen ervaring. Wij zijn stapel gek op onze opvang kanjers en zetten ons dan ook voor 100% voor ze in. Wat wij deze lieverds gunnen is een stabiele nieuwe thuissituatie waar ze rust vinden en oud mogen worden. Dit natuurlijk samen met 1 of meerdere maatjes…..

Afstand doen gaat vaak gepaard met veel verdriet, dit geldt voor de baasjes maar ook voor de cavia’s. Hoe schrijnend de verhalen van afstand soms ook zijn de cavia heeft er niet voor gekozen om weg te gaan uit zijn vertrouwde omgeving. Vanaf het punt dat de zorg aan ons wordt overgedragen, gaan wij er alles aan doen om de cavia een stabiele toekomst te bieden. Wij gaan kijken waar de cavia het meeste gebaat bij is.

De opvang wordt voor 70% bewoond door “losse” beren die zijn afgestaan.


Op zoek naar baby cavia’s

Op het moment dat u gaat zoeken naar leuke jonge cavia’s zult u die zeker vinden. Marktplaats staat er vol mee, ook diverse fokkers zoeken een plekje voor hun jonge dieren. Ik veroordeel dit zeker niet! Ieder moet doen wat hem gelukkig maakt en waar hij zich goed bij voelt…. Maar een stukje extra info bij het verkopen van twee beren zou wel reeel zijn…..

Maar….

De dagelijkse telefoontjes / appjes en mailtjes die ik krijg van radeloze mensen die met twee vechtende beren zitten zijn hartverscheurend. Gezinnen die vol enthousiastme starten met een leuk koppel beren, alles aanschaffen en er van uitgaan dat de cavia’s lang en gelukkig leven in hun gezin.

Broertjes die samen opgroeien zijn super leuk en vaak ook stapelgek op elkaar. De kans dat ze ooit gaan vechten lijkt nihil …… Totdat de heren volwassen gaan worden en de rangorde gaan bepalen. De hormonen gieren door hun lijfjes heen. Een cavia is en blijft een knaagdiertje wat zich graag wilt voortplanten. De beren gaan achter elkaar aanlopen en maken een brommend geluid. Ze schommelen wat met hun billen en de meest dominante beer probeert op de andere beer te klimmen en hem te berijden…….

Dominant en ondergeschikt

Heb je een dominante beer en een onderdanige beer dan zal de onderdanige beer het vervelende opdringerige gedrag van zijn broer toelaten. Uiteindelijk zal de dominante beer in gaan zien dat er niets spannends aan is en in het gunstigste geval stoppen met het lastig vallen van zijn maatje. Zijn alle twee de mannen dominant en willen ze niet voor elkaar onderdoen dan zal dit tot leiden tot heel veel onrust. Vooral tegen de avond zie je het haantjes gedrag. Luid brommen, klappertanden en achter elkaar aan rennen is wat er soms urenlang gebeurd.

Verblijf

Nou is dat in een groot verblijf nog wel te doen de beren kunnen zich dan verstoppen of ieder een eigen kant van het verblijf kiezen. Ze hoeven elkaar dan niet constant tegen te komen. Ik heb het dan over een verblijf van 2 bij 2 meter of een verblijf met meerdere etage’s. Maar echt gezellig knuffelen met elkaar zit er niet meer in. De beren zullen constant op hun hoede zijn. Dit vergt veel van de mannen! Zitten ze samen in een 120 kooi die geadviseerd wordt voor 2 cavia’s dan zitten ze constant in elkaars buurt….. En is er geen ontsnappen aan.

Controleer uw beren dagelijks!

De nachten waanneer wij heerlijk liggen te slapen zien we niet wat er in het cavia verblijf gebeurt. Zijn de mannen niet in goede harmonie samen controleer ze dan dagelijks op wondjes! Ook de onderkantjes, dat is de plek waar evt letsel nog wel eens over het hoofd word gezien. Bijtwonden kunnen abcessen worden!  Op dit punt van elkaar verwonden moeten de mannen per direct uit elkaar!! (definitief of zeker een afkoelperiode)

Stres laat de weerstand dalen!

De strijd die de cavia’s voeren kan ook lichamelijke ongemakken veroorzaken! Denk hierbij aan schimmel of  afname in gewicht! Niet bij de voerbak durven komen…. Bang zijn om te eten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan, darmen die stil vallen en gaan gassen. Dit moet je voor je trouwe huisvriendjes niet willen.

Vechten

Zijn de mannen zo klaar met elkaar en kunnen ze niets meer van elkaar verdragen dan is de kans op ongelukken groot!! (Zeker in een standaard verblijf …..) Het houdt dan niet op bij klappertanden en brommen maar een heus gevecht blijft dan niet uit! Hoe vredelievend het cavia volk ook is, als de vlam in de pan slaat en je er niet op tijd bij bent zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Ik zal binnenkort wat foto’s plaatsen van cavia’s die binnen gekomen zijn met wonden…. Dit niet om het te dramatiseren maar om te laten zien wat ons het besluit heeft doen nemen om geen ongecastreerde beren uit te plaatsen. 

Soms is het wel een succes

Ik heb ook vaak genoeg stabiele beren koppels in de opvang, mannen die al 3 jaar samen leven en er nog nooit een ergernis of vechtpartij is geweest…… Dit is natuurlijk geweldig! Ook deze koppels plaatsen wij weer uit! Uit elkaar halen is dan geen optie! Deze mannen leven hun hele leven al vredelievend samen…

Daarom zijn de meningen ook zo verdeeld…… Er zijn zoveel cavia’s en zoveel verschillende rassen en karakters….. Daarom schrijf ik deze pagina ook uit onze eigen bevindingen.

Een stabiel koppel beren maar 1 overlijdt…

Heb je het geluk dat je een stabiel koppel beren hebt waar je heel veel plezier aan beleefd dan is dit natuurlijk geweldig!! Nou is het helaas niet elke cavia gegeven om oud te mogen worden…. Als 1 cavia wegvalt blijft de andere beer alleen over, deze lieve jongen zal zijn maatje enorm missen en kan niet alleen blijven.

Als de mannen van kleins af aan samen hebben geleefd en dit altijd goed ging is het niet gezegd dat dit met een nieuwe beer ook goed gaat! Jouw beer mist zijn maatje waar hij jaren lang mee heeft samengeleefd!! En die elkaars gedragingen accepteerden! Zij hadden  samen de rangorde bepaald!

De nieuwe beer zal hij eerst zien als indringer…..

 • Deze beer heeft andere gedragingen,
 • De karakters moeten matchen
 • De nieuwe moet niet dominant zijn
 • De rangorde moet bepaald worden

Heel veel factoren die moeten matchen, ook voor de toekomst. Wij achten de kans van slagen klein en willen onze opvang kanjers niet blootstellen aan zoveel stres. Deze mannen hebben al genoeg meegemaakt. Wij plaatsen geen beren uit om aan een andere beer te koppelen. Wij adviseren u dan om uw beer te laten castreren en er na zijn vruchtbare periode een zeugje bij te zetten.  

Matchen met een baby beer,

Er is ook een mogelijkheid om een baby cavia van 4 weken bij een overgebleven beer te zetten. Zo een kleintje is niet dominant en zal geen bedreiging zijn voor de oude beer. Deze keus hebben wij ook gemaakt toen wij de cavia opvang pas op hadden gestart. Helaas zijn wij daar op terug gekomen…… Als zo een lieve schattige baby beer volwassen gaat worden en de oude beer uit gaat proberen……. Is er alsnog een probleem! Ook hier hebben wij cavia’s van terug gekregen die toch gingen vechten! Heel vervelend want er moet dan toch weer afscheid genomen worden van 1 van de twee….. De oude beer word er niet jonger op en is weer alleen!!!Onze werkwijze en besluiten zijn nu misschien wat duidelijker…

Onze werkwijze en besluiten zijn nu misschien wat duidelijker, Ik wil nogmaals benadrukken dat ik ieders mening respecteer.

Hoe pakken wij het aan:

 • Heeft u twee vechtende beren dan adviseren wij u een keus te maken tussen de mannen! Hoe moeilijk deze beslissing ook is hij moet gemaakt worden want de situatie zoals hij nu is kan helaas niet.
 • 1 Beer komt naar de opvang en de andere beer blijft bij u.  Wij adviseren u om de beer die u houdt te laten castreren bij de dierenarts. De beer die u afstaat laten wij castreren.
 • Is uw beer gecastreerd dan kunt u 5 dagen na zijn castratie evt al een zeugje adopteren. Deze twee kunnen nog niet bij elkaar! Maar misschien is er een mogelijkheid om uw verblijf te delen of u kunt van ons een leenkooi lenen.
 • Zo is uw beer niet  alleen en kunnen de twee nieuwe maatjes elkaar al zien, ruiken en communiceren met elkaar.
 • Is uw beer na alle problemen en vechtpartijen wel even toe aan wat rust en gedraagt hij zich verder normaal (eet, drinkt, poept, plast en is actief) dan kan je de beer ook zijn vruchtbare periode van 6 weken alleen door laten brengen. Sommige beren hebben die rust gewoon even nodig.
 • De beer die u afgestaan heeft wordt door ons herplaatst met of bij een of meerdere zeugjes.
 • Wil de koppeling na 6 weken niet slagen dan staan wij altijd open om te helpen! Lukt het na diverse pogingen toch echt niet dan kan het zeugje altijd terug en proberen we het met een ander zeugje.
 • Ons uitgangspunt is gelukkige cavia’s gelukkige baasjes!


  Ervaringen van Baasjes:

Teddy hebben we niet meer kunnen redden