Schurftmijt bij de cavia
De mijt die schurft veroorzaakt bij cavia’s is Trixacaris caviae. Deze mijt wordt overgebracht door andere besmette cavia’s, maar ook via hooi of gras. Een drachtige cavia kan ook haar jonkies besmetten. De schurftmijt is niet met het blote oog te zien, het beestje graaft zich in de huid!
Het begint met kleine kale of schilferige plekjes op de rug en de achterhand. De cavia heeft heftige jeuk, krabt de huid kapot en verliest gewicht. De jeuk kan zelfs zo heftig zijn dat hij in een stuip terecht komt.
Deze lieve jongen kwam bij ons binnen met een enorm probleem, zijn baasjes vroegen ons hem te behandelen en helpen want ze waren ten einde raad. Na een intensieve behandeling met een strongholdkuur van 3x en het behandelen van de wonden met honingzalf zijn hij en zijn vriendje volledig hersteld.
Let wel op schimmel en schurft worden vaak door elkaar gehaald!!
Schimmel en schurf gaan vaak samen behandeling voor beide problemen is dan nodig! Medicatie voor schurft achter de oortjes druppelen en de schimmel lokaal op de schimmelplekjes behandelen. De medicatie voor schurft geeft ook de weerstand een boost!
Schimmel en schurft gaan niet vanzelf over! Een cavia kan zelfs overlijden aan de gevolgen / stuipen bij schurft.
Deze dame kwam met deze opengeklapte wonden bij ons binnen, er was al volop behandeld maar zonder verbetering.
Hoe word de diagnose schurftmijt bij de cavia gesteld?
Het is verstandig zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. De diagnose wordt gesteld door het bekijken van een huidafkrabsel onder de microscoop. Daar zijn de mijten te zien.
Behandelen
Via de dierenarts zal je een pipet Stronghold (voor kittens) krijgen. Dit breng je aan op de kale plekjes achter de oortjes van uw cavia. Dit zorgt ervoor dat alle mijten gedood worden. Het is verstandig deze behandeling na een 3 weken nog eens te herhalen. En in dien nodig na drie weken nog eens.
Bij de dierenwinkel kan je ook pipetjes van Beaphare kopen. Deze zijn iets minder sterk maar bij beginnende mijt prima te gebruiken. De behandeling na een week herhalen! in dien nodig ook nog een week later voor de 3e keer. De beestjes gaan dood maar de eitjes niet dus die moeten een week later ook aangepakt worden als die uit zijn…..
Is het al zo erg dat de cavia zich tot bloedens toe kapot krabt, kan er ook een injectie tegen de jeuk gegeven worden. De wonden kunt u vervolgens behandelen met vertramil honingzalf. Dit is echt wonderspul!