Ziekte – Schimmel

Cavia’s kunnen gevoelig zijn voor schimmel, dit is vervelend maar niet verschrikkelijk!

Schimmel steekt vaak de kop op bij jonge dieren met een minder goed werkend afweersysteem. Ook bij volwassen cavia’s kan schimmel voorkomen. Schimmel is besmettelijk, zeker voor cavia’s met een lage weerstand. De weerstand van een cavia daalt bij veranderingen of ingrijpende gebeurtenissen.

Denk hierbij aan:

  • Verhuizing
  • Castratie
  • Na een koppeling
  • Spanningen in het hok
  • Gebrek aan vitamine C

Schimmels breken Keratine (een eiwit) in de huid en haarzakjes af waarbij  irriterende stoffen vrijkomen. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie en raken de huid en haren beschadigd. Het is zaak schimmel gelijk te behandelen, hoe langer u wacht hoe meer de schimmel plekjes zich uitgebreiden.

Hoe begint het?

De schimmelplekjes zien we bij cavia’s voornamelijk ter hoogte van de kop; zoals rond de neus, ogen, ter hoogte van de oortjes of de nek. Ook de flanken kunnen aangetast zijn. Hoe langer een schimmelinfectie onbehandeld blijft, hoe verder de plekjes zich uit zullen breiden. Dit kan echt in een aantal dagen gebeuren! Het is als cavia eigenaar dan ook handig om te zorgen dan je bij een uitbraak van schimmel een zalfje oid in huis hebt.

Schimmel of schurft?

Helaas worden schimmel en schurft nog wel eens door elkaar gehaald! Hoe vaak er geen cavia’s binnen gebracht die maar niet willen herstellen van een schurftmijt…Baasjes zijn een aardig kostenplaatje verder en na weken van ergernis eindigt de cavia in de opvang.  Op het moment dat ik de cavia bekijk is het al snel duidelijk…. Er word al weken behandeld voor schurft maar de cavia heeft schimmel. Een verkeerde diagnose is snel gesteld…….. Vervelend voor het baasje maar ook zeker voor de cavia.

Twijfel je of je cavia schimmel of schurft heeft en wil je je cavia toch bij de dierenarts laten onderzoeken vraag hem / haar dan om een Schimmel PCR test te maken. Hij kan het afkrabsel / haren en huidschilfers opsturen naar het VMDC / VDQD en daar kan al snel beoordeeld worden of er wel of geen schimmel aanwezig is. Een gewone schimmelkweek duurt al snel 10 tot 14 dgn dit duurt veel te lang…..

Dan weet je straks zeker dat je voor het juiste aan het behandelen bent.

Hoe te behandelen:

Ook hier geld zoveel mensen zoveel meningen….

Persoonlijk gebruik ik meerdere middeltjes. Bij ons in de opvang komen er vaak 10 tallen cavia’s per week binnen en dus ook cavia’s met een huidprobleem. in 70% van de gevallen is het schimmel. Vaak is de schimmel te laat opgemerkt of is er voor schurft behandeld ipv voor schimmel.


Imaverol

Grote roepen cavia’s die binnen komen en schimmel hebben behandel ik met de enilconazole-oplossing ( Imaverol.) Dit is erg doeltreffend vrij snel de schimmel. Dit middel moet verdund worden met water 1 deel Imaverol en 50 delen water. Dit dep je met een sponsje / watje op de schimmelplekjes. 2 Dagen met rust laten en dan herhalen zo ga je door tot het verbeterd en de haartjes terug groeien. (hooguit 4x!) Imaverol is via de dierenarts te verkrijgen of evt online.


Voetschimmelzalf met Terbinafine. (bv Etos eigenmerk )

Cavia’s met beginnende kleine schimmelplekjes behandel ik met de anti schimmelcreme van de Etos. Zo een tubetje kost 7,00 en altijd fijn om in huis te hebben. Het behandelen met zalf werkt op dezelfde manier maar dan 2x per dag de plekjes insmeren met de zalf dit iedere dag 2 weken lang. Mijn ervaring is dat als je consequent 2x per dag royaal smeert ook iets verder dan waar de schimmel zit de haartjes na 2 weken al weer terug groeien. Zo niet dan is het nog een weekje verlengen. Schrik niet, de eerste dagen word het eerst wat erger en kunnen er ook wat kostjes ontstaan.


Aurimic of Surolan

Via de dierenarts word soms ook Aurimic / Surolan druppels voorgeschreven. Dit moet echt heel dun gesmeerd worden want het is echt heftig spul. Echt alleen lokaal op de plekjes druppelen. Persoonlijk gebruik ik dit niet. Dus kan mijn ervaringen niet met jullie delen. Mijn voorkeur gaat uit naar Etos zalf /Lamisil of Imaverol.


Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia’s. De hierboven genoemde middelen zijn geregistreerd voor het gebruik van hond en kat.

De kooi en toebehoren

Heeft u een cavia met schimmel is het ook nodig om naast het behandelen van de cavia ook de kooi goed schoon te houden. Het hok moet regelmatig worden verschoond en de materialen in de omgeving kunnen worden schoongemaakt met een verdunde chloorbleekoplossing (1:10) of speciale schimmeldodende schoonmaakmiddelen.