De huisvesting van je cavia

Waar moet je goed aan denken als je 2 of meerdere cavia’s aan gaat schaffen! De huisvesting van je cavia is erg belangrijk. Hier brengen de cavia’s het grootste gedeelte van de dag door.

Voor 2 cavia’s heb je minimaal een kooi / hok nodig van 1 meter 20 x 50 cm en voor iedere cavia daar bij 30 cm. Dit zijn de minimale afmetingen voor onze vrolijke vrienden. Persoonlijk zou ik voor een maatje groter gaan 140 bij 60 bv. Of koop een leuke cavia ren waar ze 1x per dag een uurtje heerlijk in kunnen ravotten.

Zijn er verder geen andere huisdieren in huis dan zou ik hier even kijken voor een leuk verblijf www.caviadraadkubus.nl. in diverse maten en vormen te verkruigen

Cavia’s zijn erg gevoelig voor tocht, hou hier wel rekening mee.

 • Wat heb je allemaal nodig voor de juiste huisvesting van je cavia.
 1. Kooi van minimaal 1.20 x 50 cm voor 2 cavia’s
 2. Voerbakje / drinkflesje / hooi ruifje
 3. Tunneltjes of huisjes om te verschuilen.
 4. Rennetje om 1 x per dag lekker de pootjes te strekken
 5. Anti plasmatje voor op schoot
 6. Nagelschaartje
 7. Vervoersbakje (voor evt dierenarts bezoek)
 8. Voer /kruiden hooi / bodembedekking / vitamine c/ verse groente
 9. Anti parasitaire middelen (beaphare anti schurft / schimmel)
 10. En een grote dosis liefde en geduld

Stel jezelf eerlijk de vraag: Kan ik ze bieden wat ze nodig hebben?

Groepsdieren

Wat heel belangrijk is om je te weten, is dat cavia’s groepsdieren zijn. Het is daarom belangrijk meerdere cavia’s in een verblijf te houden. Ik vind een gecastreerde beer met 1 of meerdere dames de mooiste combinatie! Het is geweldig om de verschillende karaktertjes te zien bij een beertje en een zeugje! Twee vrouwtjes kan ook maar willen nog wel een kibbelen met elkaar. Een gecastreerde beer brengt rust vooral in een groepje.  Een stabiel koppel beertjes kan ook goed gaan samen. (Dit houd in dat ze al van kleins af aan samen zitten) bv broertjes. Volwassen beren koppelen heeft niet onze voorkeur. de kans dat dit goed gaat is in mijn ogen klein.

Geen springers

Cavia’s zijn geen klimmers en kunnen niet springen. Een cavia maak je dus het meest blij met een lagere kooi die een heel groot oppervlak heeft. Onthoud wel veiligheid voor alles maak de randen wel minstens 25 cm zo dat de cavia niet over het randjes kan vallen! Ze springen niet maar zijn wel enorm nieuwschierig Cavia’s zijn, in tegenstelling tot konijnen, niet echt schone dieren en produceren veel  mest. Ze doen dit door de hele verblijf. Een plasbak zoals bij konijnen gebruikt word gaat dus niet werken… Je moet dus zorgen dat je het hok goed schoonhoud om vervelende luchtjes te vermijden.

Bodembedekkers

Er zijn diverse soorten bodem bedekking. Denk hier bij aan vezels zo als hooi, vlas, hennep maar er is ook een andere optie. Bodembedekkingsmatten ik vind deze optie voor in huis geweldig. Meer info vind u verder op de pagina.

Beaphare heeft verschillende producten om geurtjes tegen te gaan!

Geurstop zorgt voor een blijvend fris konijnen- of knaagdierverblijf. Geurstop neemt urine direct op. De unieke structuur van de korrel kapselt de urine in, waardoor de geur niet kan ontsnappen. Vervolgens worden urine en geur door natuurlijke bacteriën afgebroken. Door dit proces blijft de kooi van uw konijn/knaagdier hygiënisch schoon. Een licht parfum zorgt voor een aangename frisse geur voor zowel dier als mens. Geurstop is biologisch afbreekbaar en volledig veilig voor konijnen en knaagdieren.

 • Een weetje!
 • Wisten jullie dat een cavia wel 175 keuteltjes per dag poept……… Maar er ook weer een gedeelte van op eet!

Het is dus van van belang om een goede bodembedekking te gebruiken. Zaagsel geeft veel stof en omdat cavia’s gevoeliger zijn voor longontstekingen, kun je dat beter niet gebruiken. Een stofvrije ondergrond is beter. Wij gebruiken meestal Aubiose Hennepstrooisel of vlas.

Persoonlijk zou ik voor in huis met een bodembedekkingsmat gaan werken….        carla-blijhuisdier.nl Verkoopt deze matten, neem even een kijkje op haar site voor verdere info!

 

 • Snelle & simpele reiniging van de kooi
 • Geen stof en rommel in huis
 • Geen gesleep met bodembedekking en geen bergen met afval
 • Een stuk goedkoper dan andere bodembedekkingen omdat dit eenmalig is (eigenlijk tweemalig want een extra set voor verschoning is wel handig
 • De dieren glijden niet uit op de mat
 • Pootjes blijven mooi droog
 • Zachte fleece en extra dikke absorberend molton. Deze  combinatie zorgt ervoor dat urine zeer snel wordt doorgelaten en in de molton wordt opgevangen en vastgehouden.1 a 2 x per week wassen, afhankelijk hoeveel cavia’s u erop heeft.

Let er wel op dat je geen houtsnippers gebruikt, die kunnen gemaakt zijn van dennen of cederhout, wat beide giftig kan zijn voor je cavia. Ook hebben cavia’s een groter risico op het ontwikkelen van ontstekingen van de voeten, het is daarom belangrijk om een zachte bedding te kiezen en die goed schoon en droog te houden.  Werk je hok binnen hok iedere 2 dagen even bij dat scheelt je stank en je bent gezellig even met je cavia’s bezig. We slapen allemaal graag in een schoon en droog bedje…..

Omdat cavia’s niet kunnen springen of klimmen, hoeft je kooi niet aan de bovenkant dicht te zijn, zolang de wanden maar minimaal 25cm hoog zijn. Dit kan natuurlijk alleen als er geen honden / katten / fretten oid in het zelfde huis leven….. Een open kooi zorgt er ook voor dat er beter gelucht kan worden. Een verstopplekje is heel belangrijk voor een cavia. Cavia’s zijn nogal schrikachtige dieren en moeten zich goed kunnen verschuilen. Cavia’s spelen ook graag met hun voerbakken  daar kun je het beste stenen bakjes voor kopen. Een drinkfles is de beste watervoorziening. Zo blijft je hok mooi droog en het water schoon.

Drinkflessen

Wij werken met nippeldrinkflessen deze flessen drinken wat makkelijker dan de standaard balletjes drinkflessen. Bij het nippeltje hoeft de cavia alleen maar zijn tong tegen de nippel te drukken en het water begint te lopen. Bij de balletjes flessen moeten ze constant likken voor een druppeltje. De nippelflessen kunnen in de vaatwasser (altijd goed naspoelen) en zijn van buitenaf te vullen!  Bij de adoptie van cavia’s is er evt een nippel of balletjes drinkfles bij te kopen.

Cavia’s kunnen van af eind mei ook prima buiten gehuisvest worden. (als de temperatuur het toelaat) Ik vind het caviaverblijf bij Wildlance adventure zoo in Emmen geweldig!!  Het is altijd wel een gevaar wat roofvogels en ander roofdieren betreft…. Binnen kort zullen we een kopje over het buiten huisvesten van cavia’s plaatsen.

Beaphare geurstop  te koop bij Dierenspeciaalzaak Pel Maarssendorp