De verzorging van een cavia

De verzorging van een cavia

Een huisdier brengt grote verantwoording met zich mee! De gehele verzorging moet door een volwassenen gedragen worden. We hebben met levende wezentjes te maken die iedere dag afhankelijk zijn van hun verzorger. Te vaak worden cavia’s aangeschaft voor de kinderen en de gehele verzorging word dan bij een kind van 10 of jonger neergelegd.

Dit kan echt niet!  De verzorging van een cavia is een te  grote verantwoordelijkheid voor een kind!

Te vaak zien we een ouder die naar de opvang komt, met een verdrietige kind!  Om dat dochter lief niet voor de cavia’s zorgt.

Hier keert mijn maag van om!

De gehele verzorging van een cavia is een grote verantwoordelijkheid. Dit kan je niet in zijn geheel overlaten aan een kind.

Opgroeiende kinderen vinden alles leuk! puppy , kitten, cavia, konijn……… eerlijk is eerlijk op social media komen zoveel snoezige plaatjes / filmpjes voorbij.  Het is allemaal heel verleidelijk. Deze kinderen hebben een ouder nodig die ze verteld dat een dier verzorgen meer is dan foto’s en filmpjes posten…..

Begin pas aan een huisdier als u als ouder, en voorbeeld voor uw kind. Het leuk vind om met het huisdier aan de slag te gaan. Dat houd in dat het in uw dagelijkse ritme moet passen. Minimaal 2x per dag voeren, water geven en 1 a 2 keer in de week het hok verschonen. Ook is het belangrijk om de dieren een fijne leefomgeving te geven. Een ruime kooi van minimaal 120 in uw woonkamer! En het liefst een paar uur per dag een rennetje of groot kleed waar de dieren lekker hun pootjes mogen strekken en even lekker kunnen ravotten.

Helpen de kids u mee met de verzorging dan is dit natuurlijk geweldig maar ga er niet van uit! Een gezamelijke verzorging is veel leuker. Dan blijft er ook tijd over om die leuke foto’s/ filmpjes samen te maken…. Win Win situatie samen zorgen schept een band!

Ziet u de verzorging als hoofdverzorger absoluut niet zitten dan is het handiger om af te zien van de cavia’s!. Dit zal kind en cavia veel verdriet besparen.

Ook nog een belangrijk aspect bij het houden van cavia’s of welk huisdier dan ook!! De kosten die het met zich mee brengt!!  De dagelijkse verzorging aan voeding en hooi, verse groente’s, vitamine c, bodembedekking dat is voor de meeste mensen goed te doen.

Maar denk aan extra kosten!

Cavia’s zijn super leuke dieren maar ook kwetsbaar!  Ze kunnen ziek worden en dan is een bezoek aan de dierenarts echt nodig. Een zieke cavia verslechterd snel en doet u niets dan zal hij / zij ook binnen afzienbare tijd overlijden.  Uw kind met een snotneus kan de cavia (als zijn weerstand wat laag is) al ziek maken. Ook de cavia krijgt verkoudheidsklachten en doe je hier niets mee dan zal dit zich snel tot een  longontsteking ontwikkelen.

Bij een bezoekje aan de dierenarts is een consult al vaak rond de 35,00 / 50,00 euro. Dit verschilt enorm qua regio. Dan bent u  binnen en word de cavia nagekeken.

Een spoedconsult op zondag of buiten kantooruren zit hier in de regio rond de 100,00.

Met een zieke caaf gaat u altijd naar huis met minimaal antibiotica en pijnstilling (Antibiotica 25,00. Pijnstilling  20,00)

Kunnen ze de oorzaak niet vinden en is er meer nodig als bv een echo of röntgenfoto (75,00). Dan zullen de kosten nog verder oplopen. Dan nog niet te spreken over operatie’s oid!

Dit is absoluut niet om u bang te maken of om het houden van cavia’s minder aantrekkelijk te maken. Maar gaat u de verbintenis aan met een huisdier dan is het wel zo eerlijk om te weten wat hier ook financieel bij komt kijken. En deze zorg bent u ze dan ook verschuldigd.