Hoe werken wij?

Hoe werken wij?

Wat geweldig dat je bij onze opvang aanklopt! Misschien heb je ons opgezocht om een cavia te adopteren of misschien moet / wil je afstand doen van je cavia…. We zullen op deze pagina uitleggen hoe dat bij ons in de opvang in zijn werk gaat.

Afstand doen van je cavia / cavia’s  Klik even op de link daar kunt u lezen hoe het afstand doen in zijn werk gaat.

Cavia / cavia’s  adopteren,

Er kunnen diverse redenen zijn dat u op zoek bent naar 1 of meerdere cavia’s. Wij zijn natuurlijk erg blij dat u bij de opvang informeert ipv dat u naar een fokker / dierenwinkel gaat. Er zijn cavia’s genoeg in de opvang die een plekje zoeken.

Echter is het wel zo dat er bij ons in de opvang anders gewerkt word dan in een dierenwinkel. Bij ons staan de cavia’s centraal en hun belangen gaan dan ook voor de wensen van de adoptant. Het is er ons aan gelegen een passend thuis te vinden voor iedere cavia, die in de opvang terecht gekomen is. Dat houdt dan ook in dat niet elke cavia passend is in elke situatie.

Wij laten u dan ook op de site al een “keuze”  maken uit de cavia’s die er klaar voor zijn om te gaan. In de opvang zijn nog veel meer cavia’s maar die blijven voorlopig nog bij ons.  Zij worden pas aangeboden als ze daar aan toe zijn.

U wilt starten met cavia’s

Waarschijnlijk bent u zich aan het inlezen en denkt u er aan om een leuk koppel cavia’s te adopteren. Dat is natuurlijk enorm leuk en spannend allemaal.

U heeft diverse keuzes:

2 Beertjes zijn zeker een leuk idee om mee te starten. Er zitten veel stabiel beren koppels in de opvang die al maanden / jaren in harmonie samen leven. Deze mannen halen we dan ook niet uit elkaar. Voor 2 beertjes heeft u wel een ruime kooi nodig!! Ontstaan er in de toekomst toch problemen dan helpen wij u natuurlijk door middel van een beer terug te nemen en u na de castratie van de andere beer een zeugje aan te bieden!

2 Of meerdere zeugjes zeker leuk, en een keuze die vaak gemaakt word maar bij ons niet gepromoot word! 2 Zeugjes kunnen soms best kibbelen samen en hebben dan eigenlijk een castraat beertje nodig om de dames in toom te houden………  Voor 3 cavia’s heb je een hok van 150 x 50cm nodig!!  Dit is vaak niet wat de bedoeling was en beland er 1 van de dames in de opvang en gaat er alsnog een castraat mee.  Om ook de mannen een plek te gunnen na hun castratie plaatsen wij alleen een castraat uit met een zeugje. Wilt u echt alleen maar zeugjes dan kunnen wij u helaas niet helpen.

Castraat met een zeugje Naar mijn inzien en ervaring de leukste combinatie! Bij deze combinatie kunt u uiteindelijk alle kanten op!   De verhouding tussen beer en zeug is erg schattig. En u helpt mee aan het overschot aan beren op te lossen.

Het houdt wel in dat u waarschijnlijk start met een beertje en daar na zijn vruchtbare periode een zeugje bij kunt zetten. Voor de adoptanten die de moeite nemen een beertje een plek te bieden houden wij adoptie zeugjes vast!

Castraat met meerdere zeugjes Als je genoeg ruimte hebt super leuk natuurlijk!! Onze voorkeur is dan om 1 castraat met bv een binnen gekomen zeugen koppel te adviseren. Die meiden zijn dan al een setje, dus is de koppeling ook niet ingewikkeld.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u al cavia’s had maar dat er helaas 1 is overleden. Een cavia alleen houden is geen optie want cavia’s zijn groepsdiertjes. Ze verpieteren echt als ze alleen in hun verblijf achterblijven. Ze missen het communiceren met de andere cavia. Hoe veel u ook zal knuffelen het gemis kunt u niet opvangen. Het is dus zaak er weer 1 bij te zoeken.

 U heeft 1 beertje over….

Dat is om met de deur in huis te vallen een lastig “probleem”. Uw beertje heeft waarschijnlijk van kleins af aan bij zijn broertje of vriendje gezeten en waren die twee dikke maatjes of dulde ze elkaar in het hok. Dat is erg fijn want 50% van de berenkoppels gaat uiteindelijk vechten….. U heeft dus geluk gehad met uw mannen. Maar nu u 1 man over heeft zet je daar niet heel makkelijk weer een andere beer bij. Uw beertje was gewend aan zijn maatje maar een andere beer is gewoon concurrentie voor hem. Veel mensen / fokkers / opvangen adviseren om er dan een baby beer bij te zetten. Dat hebben wij ook nog wel eens gedaan, maar de ervaring leert dat zo een kleintje onderweg naar volwassenheid nog wel eens dominant kan worden en er ellende uitbreekt. De eerste maanden gaat het goed, maar dan loopt het toch nog op een teleurstelling uit voor de adoptant, maar ook voor de beer die weer terug moet naar de opvang, vaak met behoorlijke beschadigingen……

Wij plaatsen dus geen beren meer bij beren. 

Ons advies is uw beer zsm te laten castreren en er na zijn vruchtbare periode een zeugje bij te zetten!!  Eerder kan natuurlijk ook dan krijgt u van ons een leenkooi. Neemt u de moeite uw beer te laten castreren dan gaan wij ons best voor u doen om er een leuk zeugje voor vast te houden. Is uw beer al oud, de 5 jaar over, dan  brengt castratie een extra risico met zich mee! Is dit het geval dan willen we bij hoge uitzondering nog wel eens een vroegcastraat adviseren. Maar dit is geen garantie dat dit ook goed gaat……

 U heeft een zeugje over, dat is altijd weer verdrietig maar een leuk maatje voor haar is snel gevonden. castraten  genoeg in de opvang…. Ons advies is dan ook om er zo een leuk manneke bij te zetten. De koppeling is in 90% van de gevallen vrij makkelijk en daar kunnen we evt bij helpen. Kijk even op de pagina gecastreerde beren

Onder het verhaaltje ziet u hoe lang de beer evt nog vruchtbaar is. Wij hebben evt een leenkooi voor u zodat de beer al mee kan en al contact kan maken met uw zeugje. Zij zal hierdoor al een stuk minder eenzaam zijn. Samen op schoot kan dan ook al onder toezicht!!!

Zijn er toch nog vragen stel ze gerust!!!