Koppelen van cavia’s

Heeft u thuis een eenzame cavia

Het koppelen van cavia’s is helemaal niet zo ingewikkeld. Als u maar voor de juiste samenstelling kiest! Probeer niet het onmogelijke mogelijk te maken ook al heeft u misschien een keer een succes verhaal gelezen op het internet…….

Heeft u thuis een eenzaam beertje of zeugje over, dan bent u vast op zoek naar een nieuw maatje. Het is inderdaad belangrijk dat de cavia zsm weer een nieuw vriendje krijgt. Cavia’s zijn groepsdiertjes en vereenzamen snel.

Het koppelen van cavia’s lijkt vaak spannender dan dat het is. Wij adviseren dan ook het meest gunstige duo, een gecastreerde beer met een zeugje. Deze combi is naar onze mening het meest ideaal en heeft de meeste kans van slagen.

Met de juiste info kunnen we vaak al een passende cavia zoeken……

Als uw cavia zijn of haar maatje nog maar pas is verloren staat zijn wereld op zijn kop. Het zo vertrouwde maatje valt ineens weg. Niet meer samen kletsen en knabbelen aan lekkere groentjes….. Geen maatje om tegen aan te kruipen….. Al deze factoren zorgen voor stres en dat zorgt ervoor dat de weerstand daalt.

Persoonlijk vind ik het erg belastend voor de cavia om in deze situatie naar de opvang te reizen om te koppelen. Cavia’s zijn best stres gevoelig en dat is nou net wat deze cavia na alle ellende niet kan gebruiken….

Door de reis en de stres zal de cavia altijd anders reageren op zijn nieuwe maatje dan thuis.  Dus echt een eerlijk beeld heb je niet.

Wat wij u adviseren:

Probeer zo veel mogelijk info door te geven over de overgebleven cavia.

  • Is deze dominant of juist ondergeschikt.
  • Hoe zijn eerdere koppelingen verlopen
  • Hoe lang is de cavia al alleen

Neem wat bodembedekking mee in het vervoersboxje  uit het hok van uw cavia. Liefst met wat poepjes en plasjes….. Als u de nieuwe cavia dan mee neemt zal hij / zij de geur aan gaan nemen van uw cavia. Dan is hij / zij al veel minder bedreigend.

Zorg dat er thuis een rennetje klaar staat om op neutraal terrein te koppelen. Een badkamer / gang / o.i.d. is ook prima. Leg wat lekkere groentjes klaar en neem even de tijd om de cavia’s te observeren.  Zo zal de nieuwkomer een eerlijke kans krijgen! Koppel nooit in het verblijf van uw cavia want de kans dat hij dan zijn hok gaat verdedigen is groot!

Gaat de koppeling op neutraal terrein goed dan kunt u na 90 min de cavia’s zonder huisjes in de kooi plaatsen. liever een grote berg hooi waar ze zich in kunnen verstoppen! Wel even zorgen dat de kooi schoon is… Even met schoonmaakazijn schoonmaken. Dat neutraliseert! Gaat dit samen goed dan kunnen de volgende dag de huisjes e.d. terug in de kooi en is de koppeling geslaagd!

Een gecastreerde beer mee die zijn vruchtbare periode nog afwacht.

U wil een van onze gecastreerde kanjers een nieuw thuis bieden, wat ontzettend fijn! Ook deze mannen verdienen het om in een stabiele thuis situatie te komen. Geen vervelende beren vriend die gaat lopen jagen maar een vriendinnetje waar je lekker tegen aan kunt kruipen. Uw nieuwe cavia is al gecastreerd maar nog vruchtbaar……

Misschien heeft u uw verblijf kunnen splitsen of heeft u een leenkooi van ons mee? Op deze manier is uw caviaatje niet meer alleen en kan de beer al kennis maken door het gaas en heerlijk met elkaar communiceren. Het mooiste is dat de kooien tegen elkaar aan staan met de voerbakjes bij elkaar zo kunnen ze ook al gezellig samen eten en drinken. (dat schept al een band!)

Elke dag even samen op schoot zodat ze al wat contact kunnen maken doet wonderen. U zult zien dat de cavia’s enorm opbloeien. De weken dat ze nog niet bij elkaar kunnen zullen perfect zijn om het koppel rustig aan elkaar te laten wennen. Verwissel ze zo af en toe van hok en ze gaan ook elkaars geur aannemen.

De uiteindelijke koppeling wel even op neutraal terrein uitvoeren. Maar op deze manier zal dit in 90% van de gevallen zo in kannen en kruiken zijn.

Beren koppelen

Daar kan ik heel kort over zijn…. Wij staan niet achter het koppelen van beren. De slagingskans is klein en we hebben al te veel ellende gezien. heeft u een beertje over dan adviseren wij u om uw beer te laten castreren en er na zijn vruchtbare periode een zeugje bij zetten. Ook het advies wat mensen vaak krijgen om er een baby beer bij te zetten is niet wat wij adviseren… Zo een kleintje word met 5 / 6 mnd ook anders van karakter. Hij kan zich ontwikkelen als een dominant mannetje en dan is er als nog een probleem.

Slaagt de koppeling uit eindelijk toch niet dan kan het koppel evt ook nog op koppel vakantie bij Judith, de assistente van onze dierenarts. Zij neemt hier de tijd voor en boekt heel veel successen. Zij doet dit uit liefde voor de cavia’s en de opvang.

Blijkt het geen haalbare kaart mag de cavia altijd terug we denken in alle gevallen mee. Het uitgangspunt is gelukkige cavia’s gelukkige baasjes…….