Passend verblijf

Als je beslist om voor een leuk koppel cavia’s te gaan zorgen dan is hun huisvesting zeker een punt waar je goed over na moet denken! Cavia’s die je binnen wil huisvesten vragen best een aardige ruimte in je woonkamer. Dit is iets wat je moet willen. Er zijn diverse verblijven je kan het zo gek maken als je wil.

Wat wensen wij voor onze kanjers…

Onze adoptie cavia’s zijn vol vertrouwen aan onze caviaopvang overgedragen. Zoals u heeft kunnen lezen of misschien al gezien heeft hebben de cavia’s bij ons de ruimte. Wij verwachten niet dat u uw woonkamer ombouwt tot cavia paleis, maar we willen wel dat de cavia’s gehuisvest worden in een kooi / verblijf van minimaal 120 x 50 cm voor 2 cavia’s. Kunt u dit niet kwijt in uw woning dan is een flat of dubbele kooi van 1 meter x 50 cm en dan 2 hoog ook een optie.  Onze kanjers gaan niet mee als u ze deze ruimte niet kan bieden……. Hieronder leest u meer over evt een 3e of 4e cavia toevoegen aan uw cavia’s.

Ruimte!

Een cavia is zoals u vast al weet een groepsdiertje. Dat houd in dat ze minimaal met zen tweetjes gehouden moeten worden. Persoonlijk zou ik dan adviseren om een kooi / verblijf van minimaal 120 x 50 of 140 x 50 aan te schaffen. dit zijn de minimale afmetingen. Nou vinden veel mensen dit erg groot maar besef wel dat dit verblijf een plek is waar de cavia’s zich moeten vermaken.  Als de cavia’s er pas zijn zullen ze vast veel uit hun hok mogen en er zal veel met ze gedaan worden. Maar de ervaring leert dat er ook een periode komt dat iedereen druk is met zijn of haar activiteiten rond om het huis en de cavia’s zich zelf moeten vermaken. Dan is het ook voor deze gezellige wiebelt fijn als ze lekker de ruimte hebben!

Meerdere cavia’s

Is het enthousiasme zo groot dat er misschien wel over drie of 4 cavia’s nagedacht word dan kunt u uit gaan van 120 x 50 cm voor 2 cavia’s en voor iedere cavia daar bij 30 cm.

Dus even simpel gerekend:

 • 2 cavia’s 120 x 50 cm
 • 3 cavia’s 150 x 50 cm
 • 4 cavia’s 180 x 50 cm
 • enz enz

Er zijn prachtige verblijven te koop! bv de kooien van Ferplast cavia / konijnenkooi de Krolik serie. Deze kooien zijn een mooie kwaliteit en uit te bereiden mocht je toch meerdere cavia’s te willen gaan houden.

C&C Cages

De C & C cavia kooien worden ook wel C&C Cages of ‘Cubes en Coroplast’ genoemd in Amerika. Hekjes met een Draadkubus plaat vormen een ideale cavia huisvesting.  Eenvoudig en gemakkel schoon te maken. En zijn ook geschikt om er cavia theemusten en cavia hangmatjes in te hangen. Ruimte zat !!! Daarnaast hebben jij of je kind(eren) veel meer interactie met de cavia’s.
Voordelen CaviaDraadkubus voor je Cavia’s :
 • Hoe groter de kooi, hoe gelukkiger je cavia zal zijn;
 • Goedkoper dan vaste kooien;
 • Meer bewegingsvrijheid houdt je cavia jong, gezond en geen overgewicht;
 • Meer ruimte om cavia’s ‘speelgoed’ te plaatsen om je cavia’s uit te dagen;
 • Cavia’s kunnen gemakkelijk worden gescheiden bij ziekte door losse units te plaatsen;
 • Gemakkelijk een extra etage bouwen of te breiden;
 • Caviadraadkubus kan je naar eigen wens bouwen. DIY kooien Vierkant, rechthoek of L-vorm;
 • Caviadraadkubus is veel gemakkelijker schoon te maken;
 • Caviadraadkubus is veel groter dan de standaard vaste kooien;

Zelf maken,

Zelf een verblijf maken is natuurlijk ook leuk! Er komen echt super leuke verblijven voorbij als ik enthousiaste foto’s terug krijg van onze adoptanten. Ik ben echt helemaal weg van het onderstaande verblijf.