Voeding van je cavia

Wat is de juiste voeding voor je cavia

Een cavia is een planteneter (herbivoor). Dit betekent dat ze, net als konijnen, alleen maar groenvoer eten. Het is van groot belang om je te verdiepen in de voeding van je cavia. wat heeft hij nodig om gezond te blijven. In het wild eten cavia’s allerlei soorten grassen, kruiden en planten. Daarom is het belangrijk dat je cavia altijd vers hooi heeft, en kan knabbelen wanneer hij wil. Ze zijn bv erg dol op kruidenhooi! Net als bij konijnen, groeien de tanden van cavia’s ook hun hele leven door. Ook voor cavia’s is het dus heel belangrijk dat er goed op het gebit gelet wordt. Gebitsproblemen bij cavia’s worden minder vaak gezien dan bij konijnen. Laat ze heerlijk knabbelen, hoe meer het gebit werkt hoe beter de tanden slijten. De meeste tandafwijkingen ontstaan door een val. de cavia valt ergens van af of glijd uit op een te stijl trappetje. (vaak word dit niet eens opgemerkt)  Het gebit heeft maar een kleine tik nodig en de tanden staan niet meer recht op elkaar en slijten daardoor niet meer af. Daarom is het zaak het gebit van je cavia wekelijks te bekijken.

Dierenspeciaalzaak Pel in Maarssen kan u aan al dat gezonds helpen!

Voedsel / voeding van de cavia

Ook is hooi erg belangrijk voor een goede darmwerking van je cavia. Vaak wordt hierbij brokjes gegeven. Je mag 10-15 gram brokjes per dag geven. Het beste is om dit te verdelen over 2x. Bij cavia’s is het heel belangrijk om voer te geven wat speciaal gemaakt is voor cavia’s. (dus geen konijnen korrel) Dit is omdat caviavoer vitamine C toegevoegd krijgt. Cavia’s kunnen dit zelf niet aanmaken en zullen dit dus extra via het voer binnen moeten krijgen. Het is aan te raden om bovenop de brokjes nog extra vitamine C te geven.  Nog een reden om cavia’s en konijnen niet bij elkaar te huisvesten!

Groentes aan cavia voeren

Naast hooi en brokjes kun je vele verschillende soorten groentes geven. Cavia’s kunnen (en mogen) grote hoeveelheden groentes krijgen/opeten. Fruit kun je het beste vermijden, dit is omdat hier veel suikers inzitten. Bij groentes en brokjes voor je cavia hoef je niet specifiek op de hoeveelheid suikers te letten. Hoe eerder je je cavia laat wennen aan allerlei soorten groentes, hoe leuker het is om ze daarna te voeren. Cavia’s ontwikkelen al vroeg in hun leven een voorkeur voor bepaald soort voedsel.

Toegestane groentes; wortels, andijvie, blaadjes van de radijs of wortels, paprika, witlof, broccoli, bloemkool, tomaat en veldsla. Geef niet te veel groentes ineen, hier zit vrij veel vocht in. Veel vocht en plotselinge veranderingen in eetpatroon zijn twee factoren die kunnen leiden tot diarree bij je cavia. Geef je cavia vaker kleine porties, zodat hij/zij kan wennen aan een nieuwe groente.

Ook ijsbergsla, komkommer, koolsoorten en venkel kun je aan je cavia voeren. Deze groentes zijn echter net iets lastiger voor je cavia om te verteren. Dit is omdat hier vrij veel water inzit en omdat er bepaalde suikers in aanwezig zijn. Het beste is om deze groentes te vermijden.

Welke groentes mogen niet aan cavia’s gevoerd worden?

Wat giftig is voor je cavia is rabarber, ui, champignons en prei. De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven. Gelukkig is er voldoende lekkers om te geven en wil je je cavia nu eens écht verwennen? Geef hem dan wat peterselie.

Klik even op het kopje Ik wil cavia’s, baar vind je een super handige lijst van groenten die cavia’s heerlijk vinden en ook mogen eten.

Vitamines voor cavia’s

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en dus zal je dit via het voer moeten geven. Brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia’s, bevatten extra vitamine C. Vitamine C verdwijnt wel uit voer, dus je moet je aan de houdbaarheidsdatum houden. Na 3 maanden zit er nog maar 35% van de oorspronkelijke hoeveelheid vitamine C in het voer.
Naast de brokjes is het verstandig om je cavia ook tabletjes te geven met vitamine C. De eerste keer (of eerste twee keer), kan dit een beetje moeilijk zijn. Maar veel cavia’s vinden de tabletjes erg lekker en zullen ze erna gewoon uit je hand eten.

Filmpje van Woezel die haar pilletje alleen opgelost wil eten…