Voeding van je cavia

Wat is de juiste voeding voor je cavia

Een cavia is een planteneter (herbivoor). Dit betekent dat ze, net als konijnen, alleen maar groenvoer eten. Het is van groot belang om je te verdiepen in de voeding van je cavia. wat heeft hij nodig om gezond te blijven.

In het wild eten cavia’s allerlei soorten grassen, kruiden en planten. Daarom is het belangrijk dat je cavia altijd vers hooi heeft, en kan knabbelen wanneer hij wil. Ze zijn bv erg dol op kruidenhooi! Net als bij konijnen, groeien de tanden van cavia’s ook hun hele leven door. Ook voor cavia’s is het dus heel belangrijk dat er goed op het gebit gelet wordt. Gebitsproblemen bij cavia’s worden minder vaak gezien dan bij konijnen. Laat ze heerlijk knabbelen, hoe meer het gebit werkt hoe beter de tanden slijten.

De meeste tandafwijkingen ontstaan door een val. de cavia valt ergens van af of glijd uit op een te stijl trappetje. (vaak word dit niet eens opgemerkt)  Het gebit heeft maar een kleine tik nodig en de tanden staan niet meer recht op elkaar en slijten daardoor niet meer af. Daarom is het zaak het gebit van je cavia wekelijks te bekijken.

De voeding van de cavia

Ook is hooi erg belangrijk voor een goede darmwerking van je cavia.

Naast het hooi heeft je cavia ook brok nodig! Geef je cavia 15 tot 20 gram brokjes per dag  Het beste is om dit te verdelen over 2x. Bij cavia’s is het heel belangrijk om voer te geven wat speciaal gemaakt is voor cavia’s. (dus geen konijnen korrel) Dit is omdat caviavoer vitamine C toegevoegd krijgt. Cavia’s kunnen dit zelf niet aanmaken en zullen dit dus extra via het voer binnen moeten krijgen. Het is aan te raden om bovenop de brokjes nog extra vitamine C te geven.  Nog een reden om cavia’s en konijnen niet bij elkaar te huisvesten!

Wij adviseren u een goede kwaliteit brok te voeren! Lees je even goed in over de verschillende soorten voeding!

Groentes aan cavia voeren

Naast hooi en brokjes kun je vele verschillende soorten groentes geven. Cavia’s kunnen (en mogen) grote hoeveelheden groentes krijgen/opeten. Fruit kun je het beste beperken tot 1 a 2x in de week, dit is omdat hier veel suikers inzitten. Bij groentes en brokjes voor je cavia hoef je niet specifiek op de hoeveelheid suikers te letten. Hoe eerder je je cavia laat wennen aan allerlei soorten groentes, hoe leuker het is om ze daarna te voeren. Cavia’s ontwikkelen al vroeg in hun leven een voorkeur voor bepaald soort voedsel.

Toegestane groentes;

Geef niet te veel ” natte”  groentes ineen, hier zit vrij veel vocht in. Veel vocht en plotselinge veranderingen in eetpatroon zijn twee factoren die kunnen leiden tot diarree bij je cavia. Geef je cavia vooral in het begin vaker kleine porties, zodat hij/zij kan wennen aan een nieuwe groente.

Welke groentes mogen niet aan cavia’s gevoerd worden?

Hierbij een aantal voedingsproducten die niet geschikt zijn voor cavia’s!

 • avocado,
 • rabarber,
 • ui,
 • champignons
 • prei.
 • abrikozen
 • dadels
 • mango
 • nectarine
 • olijven
 • pruimen
 • Olvarit fruit hapjes. (dit word nog wel een aanbevolen bij het toedienen van medicijnen.

De groentes die je geeft mag je nooit koken en ze moeten vers zijn! Ook noten, zaden en zuivel zijn niet goed voor je cavia en mag je dus niet geven. Gelukkig is er voldoende lekkers om te geven en wil je je cavia nu eens écht verwennen?

Bekijk even de lijst met groente en fruit die je gerust kunt voeren.

Vitamines voor cavia’s

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan en dus zal je dit via het voer moeten geven. Brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia’s, bevatten extra vitamine C. Vitamine C verdwijnt wel uit voer, dus je moet je aan de houdbaarheidsdatum houden. Na 3 maanden zit er nog maar 35% van de oorspronkelijke hoeveelheid vitamine C in het voer.
Naast de brokjes is het verstandig om je cavia ook tabletjes te geven met vitamine C. De eerste keer (of eerste twee keer), kan dit een beetje moeilijk zijn. Maar veel cavia’s vinden de tabletjes erg lekker en zullen ze erna gewoon uit je hand eten.

Filmpje van Woezel die haar pilletje alleen opgelost wil eten…