Welke combinatie raden wij aan.

Zoveel mensen zoveel meningen……

Dat geld ook voor de combinatie’s qua samenstellen van een groepje cavia’s. Ik zou van uit de opvang mensen willen adviseren om een castraat beertje en een zeugje samen te huisvesten. Dit omdat er zoveel beertjes in de opvangen zitten die ook allemaal graag een wam en liefdevol thuis vinden. Is je verblijf groot genoeg, va 150 x 50 cm dan kan je nadenken over bv een 2e zeugje. dan heb je een groepje van 3 dit is gezellig maar ook zeker praktisch …..

Er komt een dag dat er een van de cavia’s komt te overlijden … Dit kan zijn van ouderdom dat is natuurlijk het mooiste! Maar een cavia kan ziek worden of al jong sterven. Omdat cavia’s groepsdiertjes zijn valt de overgebleven cavia gelijk in een gat…. Hij / voelt zich eenzaam en heeft niemand meer om tegen aan te kruipen of om mee te communiceren. Het is dan ook zaak om zsm een ander maatje te vinden. Sommige cavia’s worden zo triest dat ze zelfs stoppen met eten…

Heb je een groepje van 3 cavia’s dan bijven er altijd twee over en is er minder stres om de leegte op te vullen want ze hebben elkaar nog. Er kan dan rustig gekeken worden naar een nieuw maatje om het groepje weer aan te vullen.

De combi castraat / zeugje maakt dat je vrij makkelijk weer aan een maatje kan komen. Bij een castraat zet je zo een nieuw zeugje en bij een zeugje kan je een ander zeugje zetten of een andere castraat

Heb je een beren koppel en er valt een beer weg dan heb je een probleem. Volwassen beren koppelen is absoluut niet makkelijk en zeker niet iets wat ik adviseer! En als je eerst je beer moet laten castreren ben je zo 6 weken verder voor dat je hem een vriendinnetje kan geven. (na castratie is hij nog 4 tot 6 weken vruchtbaar)

Wij krijgen ook stabiel beren koppels binnen, beren die al 3 jaar elkaars maatje zijn die halen wij natuurlijk niet uit elkaar! Maar herplaatsen ze wel weer met eerlijke informatie! En helpen de baasjes mocht het in de toekomst toch fout lopen met de mannen. Ook het advies om de mannen met de tijd te laten castreren geven ze mee. Dat scheelt straks veel stres als een van de mannen eerder weg valt.

Zeugen….

Wat ik ook vaak voorbij zie komen is de combi moeder / dochter of twee zussen. Dit is natuurlijk ook super schattig! Het is alleen niet altijd gezegd dat deze combinatie’s altijd geweldig zijn. In cavia wereld willen de dames zich nog wel een gaan ergeren aan elkaar. Ook dan helpt het om er een castraat beertje aan toe te voegen. Maar ook hier bij heb je natuurlijk wel een ruim verblijf nodig!

Beertjes….

Word er bij ons een nestje geboren van een zeugje dat drachtig binnen is gekomen zullen wij er niet voor kiezen om beertjes samen te plaatsen. We laten de kleine mannen door middel van vroegcastratie castreren en herplaatsen ze dan met een zusje of met moeders…. Wij willen een stabiel toekomst voor onze opvang kanjers en niet het risico dat ze met 4 maanden terug komen omdat ze onverhoopt zijn gaan vechten.

Er word veel gefokt!!

Er word heel wat aangefokt in cavia wereld.  Ga de marktplaats maar eens op en zoek eens onder cavia. Ik word er altijd weer een beetje triest van. Wij proberen uit alle macht om voor onze opvang kanjers weer een liefdevol thuis te vinden. En vervolgens word er weer een overschot aan caviaatje aangeboden. Het voelt een beetje als dweilen met de kraan open. Nou vinden de zeugjes bijna altijd wel weer een plekje. Deze zijn makkelijk samen te plaatsen. Maar er worden natuurlijk ook beertjes geboren! Deze mannen zijn moeilijker te plaatsen of worden verkocht met het verhaal dat broertjes prima samen gaan.

De ervaring leert dat hooguit 50% van de beren koppels samen oud worden zonder te vechten…… Kleine beertjes / broertjes gaan de eerste weken goed meer rond de 4 tot 8 mnd gaan ze puberen en uitmaken wie de baas is…. Dan gaat het vaak fout!! De telefoon / mail / ap gaat wel een paar keer per dag over met mensen die voor een groot probleem staan. Vechtende cavia’s / huilende kinderen / paniek!!!

Het is niet eerlijk om mensen 2 beertjes mee te geven zonder eerlijke info!!

Onze opvang zit voor 75% vol met vechtende beren. Wat gestart is met de beste intenties  loopt dan uit op een grote teleurstelling.

Door fokkers, hobbyisten, kleinvee fokkers worden er veel cavia’s aangeboden via welke manier dan ook…..  Denk hier bij aan

  • Marktplaats
  • Dierenwinkels
  • Tuincentra’s
  • Thuis bij Hobbyisten
  • Oeps nestjes

Fokkers kunnen niet alle dieren zelf kunnen houden die ze fokken. Dit is vaak ook niet de bedoeling. Zeugjes zijn vaak makkelijk te plaatsen en daar is ook zeker vraag naar. Maar waar zeugjes geboren worden zijn er ook beertjes……. Deze mannen worden veel al moeilijker geplaatst. Voor de fok heb je maar 1 beer nodig om div zeugen te laten dekken…

Dan word er ook nog een gedeelte dieren geboren die niet show waardig zijn.. of niet de juiste aftekening of kleur hebben. De fokker probeert in het gunstigste geval ook voor die dieren een fijn thuis te vinden.

Links om of rechts om er is hoe dan ook een overschot aan cavia’s. Helaas worden cavia’s ook gebruikt als voederdiertjes. Kijk dus uit als je je dieren via mp wil verkopen. Vaak worden ze opgehaald als huisdieren voor de kids….. Maar belanden ze toch in de buik van een slang / uil of andere roofvogel.