Ziekte

Help mijn cavia is ziek

Zoals bij elk dier kan ook een cavia ziek worden, bij een cavia zien baasjes dit helaas vaak in een laat stadium. Dit komt omdat een cavia heel goed kan doen of alles in orde is. Een cavia is een vlucht / prooi dier. Als ze in de natuur laten zien dat ze ziek zijn worden ze gelijk door een roofdier gepakt en opgegeten

Daarom blijft de cavia vaak zo lang mogelijk normaal functioneren. Op het moment dat hij zich anders gaat gedragen moet je dus gelijk ingrijpen. Er is dan al wat langer een probleem aan de gang.

Sommige cavia’s reageren enorm op hechtdraad, hierdoor kan er een reactie van binnen uit ontstaan. Hier zal ik later wat meer info over plaatsen!

Dit zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met de cavia, hoe sneller er word gereageerd hoe groter de kans is dat de cavia er weer boven op gaat komen. U kunt zich voor het bezoek aan de dierenarts al wat voorbereiden en wat inlezen op de caviawijzer.nl

Ook wat medicatie aangaat, er zijn maar weinig echt geregistreerde cavia medicijnen, vaak word er medicatie voor hond/ kat/ mens gebruikt. Dit kan prima maar wel in de juiste dosering.

De lichaamstemperatuur van een gezonde cavia hoort tussen de 37.2 en 39.5 graden te zijn.

Bij twijfel ga langs de dierenarts! Hoe eerder er ingegrepen word als er iets mis is hoe groter de kans op herstel. Gaat u u met uw cavia naar de dierenarts pak hem dan goed in! een lekkere fleece deken zal hij enorm waarderen.

Bereid u goed voor! neem evt wat urine mee mocht de cavia pijn met plassen hebben. Schrijf even op wat het voeding patroon is van de cavia, weet u misschien de leeftijd van de cavia is. Waren er ooit eerder klachten? Wanneer zag u afwijkend gedrag….. Allemaal info waar de dierenarts straks naar gaat vragen.

Sommige kwalen zijn zelf makkelijk op te lossen zoals schimmel of schurft.